HRV

Meer informatie over HRV

Hartritmevariabiliteit: wat is dat? Je hart klopt niet in zo’n strak ritme als een klok of metronoom. Tijdens de inademing klopt je hart sneller dan tijdens je uitademing. Dat verschil in snelheid noem je de hartritmevariatie (HRV).

Ademhaling, (in)spanning, emoties en gedachten, beïnvloeden je hartritme en de variaties daarin. Met een klein beetje stress zit je snel op twintig ademhalingen per minuut, terwijl in de regel in rust, ongeveer zes keer ademen per minuut eigenlijk voldoende is.

Tijdens ontspanning, herstel, positieve gevoelens en bij een gelijkmatige ademhaling ontstaat er een harmonieus patroon in de HRV. We spreken dan van hartcoherentie. Tijdens mentale inspanning, stress en negatieve gevoelens (bijvoorbeeld frustratie) ontstaat meestal een chaotisch patroon. Het is normaal dat chaotische en harmonieuze periodes elkaar door de dag heen afwisselen. Een opeenhoping van (te) veel chaotische periodes en (te) weinig harmonieuze periodes (bijvoorbeeld door voortdurende aanslagen op ons emotionele evenwicht) betekent echter te weinig herstel.

 

Met een HRV meting worden de veranderingen in tijd gemeten tussen de ene en de andere hartslag, in milliseconden. Zo zie je in de afbeelding dat dit verschilt tussen de verschillende hartslag pieken.

 

 

 

Het R-R interval (tijd tussen de twee pieken) wordt kleiner als de hartslagfrequentie hoger is (wanneer je stress hebt, actief bent of beweegt).

Een hoge HRV geeft aan dat er veel variatie in het hartritme is. Het is een teken van flexibiliteit, fitheid en gezondheid. De parasympathicus ('rempedaal') en sympathicus ('gaspedaal') werken dan in harmonie samen. Terwijl bij een lage of verminderde HRV de balans tussen de 'rempedaal' en het 'gaspedaal' verstoord is.

De mate en kwaliteit van de HRV wordt altijd beïnvloed door leeftijd, conditie en erfelijkheid.

De HRV wordt positief beïnvloed door te investeren in een gezonde leefstijl, voeding en beweging. Zo vergroot je de veerkracht en houd je je lichaam in vorm.

De HRV wordt negatief beïnvloed (verlaagt) door stress, negatieve emoties en gedachten, ziekte, overgewicht, weinig bewegen of juist te intensief sporten, roken, alcoholgebruik en medicatie.

Wil je na de meting met oefeningen aan de slag om je hartslagfrequentie en HRV te verbeteren, volg dan een hartcoherentie-training met behulp van biofeedbackapparatuur.

 

 

 

Als de hartcoherentie (het ritmisch versnellen en vertragen van je hartslag) samen opgaat met het ritme van je ademhaling, dan is het lichaam optimaal in balans en werkt dit extra ontspannend. We noemen dit Respiratoire Sinus Aritmie.  Je hartslagfrequentie versnelt als je inademt en vertraagt als je uitademt. Deze samenhang is normaal en is bij iedereen aanwezig. Met behulp van o.a. ademhalingsoefeningen vergroot je je hartcoherentie en leer je om beter te ontspannen en te focussen met een positief effect op je hartslag en je mentale en fysieke gezondheid.

Net als een biofeedback assessment meting geeft de HRV Lifestyle assessment meting inzicht en bewustwording en kan een start zijn om te veranderen. Twee waardevolle assessment en analyse tools bij de Energie Check-up en stresspreventie en energiemanagement trajecten.

Voor meer informatie, neem gerust contact op.