Soorten metingen (biofeedback en HRV)

Soorten Biofeedback metingen en HRV metingen

Aan het begin van het begeleidingstraject wordt meestal een uitgebreide biofeedbackmeting afgenomen met 5 sensoren (spierspanning, hartslag, ademhaling, huidgeleiding, handtemperatuur). Ook kan gekozen worden voor een meerdaagse HRV (hart ritme variatie) life style meting.

Gecombineerd met psychosociale begeleiding, stress-coaching en counseling wordt gewerkt aan de mentale en fysieke balans vanuit biopsychosociaal model.

Een greep uit het aanbod:

Uitgebreide biofeedbackmeting of Stressprofiel assessment
Vaak wordt aan het begin van het begeleidingstraject, tijdens de Energie Check-Up in het kader van belasting, belastbaarheid en vitaliteit en aan het begin van een biofeedbackbehandeling gestart met een uitgebreide psychofysiologische (biofeedback)meting.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende sensoren (spierspanning, hartslag, ademhaling, huidgeleiding, temperatuur). Door tijdens de meting verschillende mentale opdrachten uit te voeren, afgewisseld met rustmomenten, wordt gekeken hoe je lichaam reageert en zegt dat iets over je vermogen om te kunnen inspannen, ontspannen en te herstellen.

Na de biofeedbackmeting kan bepaald worden welke oefeningen en trainingen het beste aansluiten om te werken aan de klachten en de balans in het algemeen. Bij een training wordt gekozen voor een combinatie van sensoren (bijv. spierspanning en ademhaling) om gericht toe te werken naar een doel (bijv. het ontspannen van de schouders en het verdiepen van de ademhaling) waardoor het lichaamsgevoel, het gevoel van controle en de zelfregulatie verbetert.

Breed toepasbaar bij alle vormen van biofeedbacktrainingen en begeleidingstrajecten en als analyse om de ernst van de klachten in te schatten.

Ook afzonderlijk in te zetten, als eenmalige meting, om te kijken naar de balans van het autonome zenuwstelsel en het herstelvermogen (in het kader van de Energie Check-Up: zie pagina Stress en burn-out).

BioTrain is gespecialiseerd in biofeedback-analyses in het kader van stress en burn-out en werkt samen met verschillende bedrijven en vrijgevestigde coaches en therapeuten.

Spierspanningstraining
De bekendste vorm van biofeedback is ‘myofeedback’: het meten van de spierspanning. Door te trainen met het aanspannen en ontspannen van spieren, herken je het verschil en neemt je lichaamsgevoel en ontspanning toe.
Toepasbaar bij o.a. het leren ontspannen van gespannen (en vaak pijnlijke) spieren, behandeling bij bruxisme (kaakklemmen, tandenknarsen) en hoofdpijn (spierspanningshoofdpijn en migraine).

Ademtraining
Door het zichtbaar maken van het huidige (disfunctionele) adempatroon en het toewerken naar een rustige en regelmatige buikademhaling, kan de ademhaling geoptimaliseerd worden. Dit brengt ontspanning in lichaam en geest. In alle trainingen wordt aandacht besteed aan de ademhaling.
Breed toepasbaar bij o.a. hyperventilatie, spannings-gerelateerde aandoeningen en slaapproblemen.

Hartcoherentie-training
Het hart speelt een centrale rol in ons functioneren. Het hart en in het bijzonder het hartritme, heeft een diepgaand effect op allerlei emotionele, fysiologische en cognitieve functies. Het hartritme staat op haar beurt weer sterk onder de invloed van (ont)spanning, gevoelens, emoties en de ademhaling. Stressvolle situaties met emoties zoals verdriet en boosheid, hebben een negatief effect op het hartritme. Positieve emoties zoals plezier, liefde en dankbaarheid beïnvloeden juist het hartritme gunstig. Als het hartritme optimaal is, noemen we dat ‘coherentie’. Er is dan een harmonieuze samenhang te zien tussen het hartritme, de variatie daarvan en de ademhaling. Klinische studies bevestigen het belang van coherentie voor ons lichamelijke en geestelijke welzijn. Het zegt iets over de lichamelijke conditie en het emotioneel welbevinden. Het hartritme, de variatie en de mate van coherentie, kun je zelf leren beïnvloeden. Hierbij wordt getraind met de ademhaling en de hartslag.
Breed toepasbaar bij o.a. hoge bloeddruk, hartritmeklachten, spanningsklachten, vitaliteitsklachten en in het kader van stressreductie- en emotieregulatietrainingen.

 

 

Ontspanningstraining
Deze training is mogelijk, met of zonder gebruikmaking van biofeedback-apparatuur. Met apparatuur, kan het effect van ontspanningsoefeningen direct zichtbaar gemaakt worden. Zo kan gezocht worden naar de meest passende en effectieve oefening. Door training met specifieke sensoren en oefeningen die ook thuis of op het werk/school gedaan kunnen worden, neemt het lichaamsbewustzijn en uiteindelijk het vermogen tot ontspanning toe. Ontspanningsoefeningen en appjes worden meegegeven om thuis te oefenen.
Breed toepasbaar bij o.a. angst- en spanningsklachten, pijnklachten, hyperventilatie, het moeilijk kunnen ontspannen, slaapproblemen en burn-out.

Combinaties van trainingen zijn heel gebruikelijk. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

HRV (Hart Ritme Variatie) meerdaagse LIFE style metingen

De HRV Lifestyle Analyse is een unieke manier voor het dagelijks meten van actie/stress en herstel zowel overdag als in de nacht. Gedurende een aantal dagen (3 tot 5 dagen) draag je een hartslagsensor.

Balans tussen thuis, werk, vrije tijd, sport, ontspanning en slaap

Firstbeat’s unieke HRV LIFE style metingen geeft waardevolle inzichten in de relatie tussen je leefstijl en je vitaliteit. De feedback in de app helpt je om bewust te worden van je gedrag, om zo tot verandering te komen, om doelen te behalen en je vitaliteit te verbeteren. Met een positieve impact op je energie en veerkracht.

Wat kom je te weten?

  • Hoeveel je in 24 uur herstelt
  • Wat de kwaliteit is van je herstel
  • Of je ook echt herstelt als je aan het relaxen bent
  • Hoe actief/gestrest je bent gedurende de dag
  • Of je voldoende beweegt
  • Of je vitaliteit toe- of afneemt over de meetperiode gezien
  • Informatie & tips in de app op basis van de metingen ter verbetering

Wetenschappelijke achtergrond informatie van Firstbeat:

  • Met prijzen bekroonde fysiologische analyses die stress, herstel en inspanningen zichtbaar maken.
  • Wetenschappelijke achtergrond van de heart rate variability (HRV) en fysiologie.
  • Objectieve en betrouwbare fysiologische metingen van alledaagse gebeurtenissen.
  • Kwalitatief tussen ECG meting en sporthorloges in (ter vergelijk). n.b. niet bedoeld als diagnose.
  • Meetbare acties en resultaten om uw vitaliteit en functioneren te verbeteren.
  • Persoonlijke informatie en feedback bepalen bijvoorbeeld verschillende stressfactoren, de mate van herstel, kwaliteit van de slaap en de gezondheidseffecten van lichamelijke beweging. Voor meer informatie, zie ook https://www.biotrain.nl/hrv/